Observatorul Medical

Saptamanalul profesionistilor din Sanatate

Menu
  • Despre ace de acupunctura
Menu

Farmacii in supermarketuri

Posted on aprilie 5, 2019aprilie 5, 2019 by observatorul

Ultimele dezbateri publice pe tema Legii Farmaciilor desfasurate la sediul Ministerului Sanatatii au incins spiritele. Potrivit lui Nicolaescu, legea va avea o forma finala cam pe la inceputul lunii viitoare, cand va fi prezentata Guvernului spre aprobare.
Daca autoritatile vor aproba legea in varianta actuala, pe viitor se vor putea infiinta farmacii, numai de catre farmacisti. Avizul de deschidere a unitatilor farmaceutice va fi obtinut de un specialist, care isi va asuma si responsabilitatea juridica in caz de malpraxis. „De acum inainte, o farmacie nu se poate deschide decat de un farmacist care are aviz de infiintare”, a spus ministrul Eugen Nicolaescu. El a mai adaugat ca „farmacia este in proprietatea exclusiva a farmacistului sau in proprietatea majoritara a lui. Acceptati 51 la suta cat va mai exista reglementarea in acest sens!”, a spus ministrul. Patronatul Farmacistilor nu este de acord cu aceasta reglementare. „In conditiile in care farmacistul va avea 51 la suta si nu are voie sa detina decat intr-un singur loc, iar nefarmacistul poate avea 49 la suta in fiecare farmacie, cine conduce firma? In nici un caz farmacistul.
E o chestiune absolut formala. Farmacistul cu ce s-a ales din toate negocierile? Doar cu faptul ca s-a stabilit, la nivel declarativ, ca are responsabilitate asupra malpraxisului. Dar si pana acum o avea. Cert este ca nu se regaseste in libertatea de a-si exercita aceasta raspundere si care inseamna proprietatea totala. Farmacistul ar trebui sa fie exclusiv proprietarul farmaciei”, a declarat Aurora Toma, secretarul Patronatului. In privinta Capitalei, Colegiul Farmacistilor considera necesara infiintarea altor unitati farmaceutice, in special in sectoarele 4, 5 si 6. Bucurestiul are cele mai multe unitati farmaceutice in sectoarele 1, 2 si 3, asa ca, pe viitor, pe sectoare, se va infiinta cate o farmacie la 2.500 de locuitori. Masura va fi valabila timp de 7 ani, introducand criteriul de o farmacie la 250 m. „Bucurestiul nu mai are nevoie de nici o farmacie, cele pe care le are acum sunt suficiente. Numai in Piata Amzei exista 8 farmacii pe o suprafata de 500 m patrati, care nu-si justifica prezenta. Ar putea foarte bine ca acestea sa fie mutate si reasezate in asa fel incat sa asigure serviciile in zonele defavorizate din sectoarele 4, 5, 6”, este de parere Aurora Toma. In ceea ce priveste mediul rural, se va rea-liza o crestere a numarului farmaciilor. In comune, va fi deschisa cate o farmacie la cinci mii de locuitori, iar in localitatile in care se depaseste patru mii de locuitori se aplica raportul, astfel incat sa existe o unitate la patru mii de pacienti. In satele apartinatoare se pot deschide oficine, acestea fiind infiintate de cei care sunt deja inregistrati ca avand o unitate farmaceutica in functiune.
Daca va intra in vigoare, noua lege a Farmaciilor va oferi romanilor posibilitatea de a-si procura medicamentele necesare si de la supermarketuri. Reprezen-tantii  Colegiului Farmacistilor doresc infiintarea farmaciilor in centre comerciale. Ei apreciaza ca centrele comerciale au nevoie de astfel de unitati si precizeaza ca exista contracte deja incheiate cu anumite centre. Acest lucru este considerat necesar, facilitand astfel achizitionarea produselor medicamentoase de catre bolnavi, economisind timp. „Nu sunt de acord cu acest punct de vedere.
Poate sa fie la usa centrului comercial o farmacie, iar inauntru, la mai putin de 250 metri, o alta farmacie. Inseamna ca aceasta este o exceptie de la lege si o portita, ca sa poata fi comasate farmacii tot in mediul urban”, sustine Aurora Toma, secretarul Patronatul Farmacistilor. Se pare ca dezbaterile pe Legea Farmaciei sunt departe de a fi incheiate. Parlamentarii au si ei un proiect legislativ pe care-l supun dezbaterii. „La Comisia pentru sanatate si familie s-au agitat 2 de-putati, Cristian Busoi si Sorin Paveliu, pentru a elabora un proiect alternativ la Legea propusa de Nicolaescu. S-ar putea sa ne trezim cu doua legi: Parlamentul sa voteze Legea farmaciei propusa de deputati, iar Guvernul sa-si asume raspunderea pentru un pachet in care e inclusa o alta Lege a Farmaciei. Pe urma va ramane sa vedem ce model respectam. Va fi interesant, macar din punct de vedere istoric, daca nu altfel”, a declarat Aurora Toma, secretarul Patronatul farmacistilor.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Parteneri

Daca doriti produse pentru masaj de calitate precum si sfaturi in legatura cu utilizarea lor atunci pe www.produsemasaj.ro le gasiti. Situl nostru comercializeaza ventuze masaj din silicon de top. Avem cele mai inalte standarde FDA pentru ca tu sa ai o piele frumoasa si neteda, fara celulita. Aveti garantia unor produse de calitate la cel mai mic pret de pe piata. Alaturi de ventuzele din silicon pe situl nostru gasiti si ventuze din plastic dur. Le comercializam la set sau la bucata cu pistol si pompa pentru vidare. ventuzele sunt fabricate in Coreea, ca o garantie a calitatii pe care o oferim.

Ace pentru acupunctura

Daca doriti ace de acupunctura de calitate premium atunci apelati magazinul partener depozituldeace.ro
Cu o prezenta pe piata medicala romaneasca de 18 ani, Depozitul de ace de acupunctura a pub bazele dezvoltarii reale acestei forme terapeutice in Romania. In plus compania este cunoscuta ca a infiintat in Romania si prima scoala de acupunctura in 6 energii cu specific Coreean traditional avand pana in momentul de fata sute de cursanti medici.

Articole recente

  • Un peptid ar putea rezolva complicatiile de reperfuzie ale IMA
  • Farmacii in supermarketuri
  • Evaluarea pacientului cu teste functionale hepatice patologice
  • Transplantul de celule stem pentru o afectiune hepatica
  • Un nou anestezic pentru punctiile venoase

Categorii

  • diverse
  • stiinta
  • stiri
©2021 Observatorul Medical | WordPress Theme by Superbthemes